Śliwka umeboshi jest silnie zasadowa, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit
Pochodząca z Japonii śliwka umeboshi (znana także pod nazwą moreli) jest szeroko propagowana i używana w makrobiotyce jako środek wzmacniający odporność organizmu i naturalny antybiotyk. Znana są jej właściwości regulujące pracę jelit, dlatego polecana jest dla osób, które mają skłonność do zaparć.
Śliwka umeboshi jest silnie zasadowa dlatego wspiera równowagę kwasowo-zasadową w organizmie (utrzymuje właściwe pH krwi), a także neutralizuje niekorzystne działanie cukru (10g umeboshi odkwasza 100g cukru).
Śliwka umeboshi podwyższa przyswajalność mikroelementów z pożywienia (wapnia, fosforu, potasu, żelaza i magnezu).
Ponadto śliwka umeboshi zapobiega zmęczeniu, ma działanie antydepresyjne i jest naturalnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Umeboshi charakteryzuje się słono-kwaśnym smakiem.