Dzieci karmione żywnością organiczną były znacznie rzadziej narażone na działanie pestycydów fosforoorganicznych
O szkodliwości pestycydów na zdrowie dzieci informowaliśmy już wcześniej. Amerykańscy naukowcy dowodzą, że dzięki żywności ekologicznej można się ich ustrzec.
W badaniu uczestniczyła grupa 23 dzieci w wieku szkolnym. Naukowcy zastąpili konwencjonalną żywność w diecie dzieci - żywnością ekologiczną i dwukrotnie w ciągu dnia badali mocz przez okres 15 dni trwania eksperymentu. Okazało się, że średnia zawartość metabolitów malationu i chloropiryfosu w moczu spadła do poziomu niewykrywalności natychmiast po wprowadzeniu żywności ekologicznej do diety.
Żywność ekologiczna dramatycznie i natychmiastowo chroni przed szkodliwym wpływem pestycydów fosforoorganicznych , które powszechnie wykorzystywane są w uprawach rolnych. Co więcej, okazało się, że dzieci były narażone na działanie pestycydów wyłącznie poprzez dietę.
Badanie zostały opublikowane w Environmental Heath Perspective.