Muszki owocówki dłużej żyją i są bardziej płodne kiedy żywione są żywnością ekologiczną.
Badania opublikowane w PloseOne śledziły wpływ żywności ekologicznej na zdrowie muszki owocówki. Wynika z nich, że muszki spożywające żywność ekologiczną cieszą się lepszym zdrowiem niż te, które żywiły się żywnością konwencjonalną.
Dwa czynniki wskazujące na dobre zdrowie to długowieczność i płodność. Oba były lepsze w przypadku muszki owocówki spożywającej żywność ekologiczną.
Muszki owocówki zostały podzielone na cztery grupy żywione różnymi produktami: ziemniakami, rodzynkami, bananami i soją. We wszystkich przypadkach, muszki owocówki żywione żywnością ekologiczną żyły dłużej (w przypadku bananów to czy pochodziły z upraw ekologicznych czy konwencjonalnych nie miało takiego znaczenia dla długowieczności owadów). Muszki najkrócej żyły na diecie sojowej, chociaż i tak znacznie dłużej w przypadku kiedy żywione były soją ekologiczną.
Także jeśli idzie o płodność muszek, to w przypadku żywienia ich żywnością ekologiczną, płodność wzrastała w porównaniu z muszkami żywionymi żywnością konwencjonalną.