Naukowcy wykorzystują algi morskie do przygotowania odżywczej pizzy
Zespół szkockich naukowców z Glasgow University wraz z przedsiębiorcą Donnie Maclean, stworzył recepturę zbalansowanej pod względem zawartości odżywczej pizzy, wykorzystując do jej przygotowania glony i czerwoną paprykę.
„Zbadałem rynek i odkryłem, że algi są nowym ciekawym składnikiem używanym do wypieku chleba rzemieślniczego” – powiedział pan Maclean.
„Wykorzystaliśmy je, aby obniżyć poziom zawartości soli. Zawartość sodu w algach wynosi około 3,5% podczas gdy w soli – 40%. Algi zawierają również jod, witaminę B12 i wiele cennych składników odżywczych. Co więcej, nadają pizzy wspaniały smak”.
Przypominamy, że „chleb rzemieślniczy” to wypiek pozbawiony ulepszaczy i konserwantów, którego podstawowymi składnikami są woda, mąka, sól i drożdże lub zakwas i nic więcej. Chleb taki pochodzi z małych piekarni, gdzie jeszcze można porozmawiać z piekarzem, który uczył się wypieku u mistrzów.
Na podstawie
Zapraszamy do wypróbowania