newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Algi morskie pomagają w odchudzaniu

06.07.2012

Algi morskie mogą pomóc w walce z otyłością, donoszą naukowcy z Uniwersytetu Newcastle

Niedawno pisaliśmy o tym, że algi morskie stanowią główny składnik zdrowej pizzy. Obecnie prowadzone badania nad glonami zajmują się ich odchudzającymi właściwościami.

Angielscy naukowcy odkryli, że alginina – włókno pochodzące z kelpu (morszczynu pęcherzykowatego) – o 75% zmniejsza przyswajanie tłuszczu przez organizm.  

Jest to więcej niż w przypadku większości preparatów stosowanych do walki z otyłością.

Prowadzone badania kliniczne mają wskazać, czy możliwe jest dodawanie alg morskich do produktów spożywczych takich jak chleb, ciasteczka czy jogurt w celu wykorzystania ich właściwości. Gdyby to się udało, aż ¾ tłuszczu zawartego w tym pożywieniu po prostu przelatywałaby przez ciało nie pozostawiając po sobie najmniejszego śladu w postaci zbędnego tłuszczyku.

Do tego czasu możemy się cieszyć właściowściami alg w bardziej tradycyjny sposób: jako dodatek do zup, warzyw, strączkowych, sałatek lub sushi.

Źródło

BBC

Zapraszamy do wypróbowania

Bionica - Algi morskie Sushi Nori