Zdrowe dzieci, które nie mają niedoborów kwasów omega-3 DHA śpią dłużej i spokojniej niż dzieci, które mają niedobory tych tłuszczów
Kwasy tłuszczowe omega-3 DHA, to kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach, które można znaleźć w algach, rybach i owocach morza. Brytyjscy naukowcy doszli do wniosków, że zwiększenie poziomu kwasów tłuszczowych omega-3 DHA w diecie zdrowych dzieci, pochodzących z alg, przyczyniło się do poprawy zarówno długości jak i jakości snu najmłodszych.
Badania zostały opublikowane w Journal of Sleep Research
Lepszy sen
Do badań Brytyjczycy wytypowali zdrowe dzieci w wieku 7-9 lat, które miały problemy z czytaniem. Uczniowie zostali podzieleni na dwie grupy: jedna przyjmowała kwasy tłuszczowe omega-3 DHA pochodzące z alg, druga – placebo w postaci oleju z kukurydzy lub soi. Po 16 tygodniach trwania badań wyniki były następujące: uczniowie przyjmujący kwasy omega-3 DHA spali dłużej prawie o 1 godzinę i rzadziej wybudzali się ze snu, w porównaniu do grupy kontrolnej.
Kwasy omega-3
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu, w tym mózgu i systemu nerwowego. Od dawna wiadomo, że mają wpływ na układ nerwowy, a u dzieci z zaburzeniami rozwoju wykrywa się niedobór tych cennych tłuszczy. Jednak są to pierwsze badania, w których uczestniczyły zdrowe dzieci. Warto wiedzieć, że badania przeprowadzone na dzieciach amerykańskich poniżej 5 roku życia wykryły niedobory tłuszczów omega-3 w diecie. Nie wiadomo jak sytuacja wygląda w Polsce, ale można przyjąć, że wraz z przejmowaniem zachodniego stylu życia i wzrostem udziału żywności przetworzonej w diecie, obecność kwasów tłuszczowych omega-3 może być niezadowalająca. Co więcej, można przypuszczać, że podobnie jak u dzieci amerykańskich, brak jest tak ważnej równowagi między kwasami omega-3 a omega-6. Tych ostatnich jest znacznie więcej w diecie, co może prowadzić do stanów zapalnych.
Źródło omega-3 w diecie
Dlatego ważne jest, aby zadbać o prawidłową dietę najmłodszych i dobre źródło kwasów omega-3, które znajdują się w algach irybach (kwasy omega-3 DHA), orzechach włoskich, pestkach dyni i lnu, ziarnach sezamu, mleku matki, a także w zielonych warzywach liściastych. Również popularne mikroalgi takie jak spirulina i chlorella zawierają kwasy omega-3.
Powiązane artykuły: Algi chronią przed nowotworami; Algi morskie pomagają w odchudzaniu; Pasta do zębów z algami zapobiega próchnicy zębów; Hiziki nawilżają, usuwają toksyny i rozpuszczają złogi