Kakao zawiera przeciwutleniacze i błonnik, które dobre bakterie jelitowe w procesie fermentacji, zamieniają w składniki przeciwzapalne
Cudowne pożywienie Majów jakim jest czekolada, uważne było nie tylko za przysmak i afrodyzjak, ale i za panaceum na choroby. Wiadomo było, że gorzka czekolada jest zdrowa, nie wiadomo było tylko dlaczego.
Na CCXLVII konferencji naukowej National Meeting & Exposition of the American Chemical Society naukowcy ogłosili, że gorzką czekoladę uwielbiają dobre bakterie jelitowe, a to ze względu na obecność błonnika, którym żywią się te pożyteczne dla naszego zdrowia organizmy.
Dobre i złe bakterie
Jelita zamieszkują dwa typy bakterii: jedne są przyjazne dla zdrowia i odgrywają ogromny wpływ na właściwe działanie organizmu (np. Bifidobacterium oraz bakterie kwasu mlekowego), drugie - mu szkodzą (np. Clostridia oraz niektóre E. coli). O ile pierwsze bakterie odżywiają się błonnikiem (dlatego jest on tak niezbędny w naszej diecie), to te drugie, podobnie jak drożdże, wolą m. in. cukier, powodując gazy, wzdęcia, biegunkę i zaparcia.
Wg naukowców dobre bakterie jelitowe zajadają się kakałem i za pomocą fermentacji zamieniają je w przeciwzapalne składniki odżywcze, które m. in. chronią serce.
„Kiedy te składniki zostaną wchłonięte przez organizm, zmniejszają stany zapalne tkanki sercowo-naczyniowej, co w dłużej perspektywie zmniejsza ryzyko udaru” – wyjaśnia kierownik badań dr John Finley.
Dobre bakterie lubią kakao
Zawiązki znajdujące się w kakao takie jak katechiny i epikatechiny, będące przeciwutleniaczami, a także niewielkie ilości błonnika pokarmowego nie są dobrze trawione przez organizm. Jednak kiedy w procesie trawienia dostaną się do odbytu, do akcji wchodzą dobre bakterie. Błonnik zostaje sfermentowany, a dużych rozmiarów przeciwutleniacze metabolizowane do niewielkich rozmiarów molekuł, które łatwiej można przyswoić. One z kolei wykazują właściwości przeciwzapalne.
Dr Finely dodał, że błonnik zawarty w czekoladzie w połączeniu z probiotykami poprawia ogólny stan zdrowia oraz wspomaga przekształcenie polifenoli w związki przeciwzapalne.
Doskonałe efekty można zaobserwować w przypadku probiotyków takich jak surowy czosnek i ugotowana mąka z pełnego przemiału, które wprost uwielbią bakterie jelitowe.
Także połączenie gorzkiej czekolady z owocem granatu i owocami acai zwiększa efekty zdrowotne płynące ze spożycia gorzkiej czekolady.
Dwie filiżanki gorącej czekolady na poprawę pamięci
Inne badania sugerują, że picie gorzkiej czekolady przez osoby starsze poprawia funkcje kognitywne i przepływ krwi do mózgu. Dlatego śmiało sięgajmy po czekoladę, pamiętając przy tym, że tylko gorzka czekolada (zawartość powyżej 70% kakao) warta jest grzechu.
Pizca del Mundo - Czekolada na gorąco orzechowa Talamanca bio 250g