Flawonoidy zawarte w skrobi kuzu przynoszą ulgę systemowi trawiennemu, zmniejszają ciśnienie krwi i usuwają migreny.
Według dr Subhuti Dharmananda, dyrektora the Institute for Traditional Medicine and Preventive Health Care w Portland, skrobia kuzu zawiera dużą porcję flawonoidów, które wykazują silne działanie lecznicze na system trawienny i krążenia.
Flawonoidy, które występują powszechnie w roślinach, znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających. Zapobiegają także skurczom mięśni gładkich, co przekłada się na zwiększony przepływ krwi i wyeliminowanie skurczów w jelitach.
Lecznicze włściwości flawonoidów zawartych w skrobi kuzu były wielokrotnie udowadniane w badaniach klinicznych przeprowadzanych w Chinach już w latach siedemdziesiątych. Wyniki badań wskazywały, że preparaty z korzenia kuzu lub jego wyciąg, zmniejszają ciśnienie krwi, usuwają chroniczne migreny i zmniejszają bóle w barkach i szyi. W Chinach flawonoidy kuzu z powodzeniem wyciągały z nagłej gułchoty, która mogła pojawić się na skutek zmiejszonego krążenia.
Udowodniono, że flawonoidy zmniejszają poziom cholesterolu, zmniejszają ryzyko powstawania zatoru w żyłach i zabezpieczają przed chorobami serca.
Na podstawie
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0KWZ/is_6_3/ai_113301727/