newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Gorąca czekolada poprawia funkcjonowanie mózgu

31.03.2014

Dwie filiżanki gorącej czekolady dziennie wystarczą, aby poprawić pamięć u osób starszych

U osób wiekowych, u których utrudniony jest przepływ krwi w mózgu, regularne picie gorącej czekolady usprawnia te parametry. Badania zostały opublikowane w Neurology.

Badania

Badania zostały przeprowadzone na grupie 60 starszych osób (średnia wieku 73 lata), u których nie wykryto objawów demencji. Natomiast u 18 uczestników zaobserwowano utrudnienia w przepływie krwi do mózgu.

Uczestnicy badań codziennie wypijali po dwie filiżanki gorącej czekolady przez 30 dni. Poza tym nie konsumowali czekolady w żadnej innej postaci. Po zakończonych badaniach, u uczestników z utrudnionym przepływem krwi do mózgu, zaobserwowano 8,3% poprawę w przepływie krwi, a także skrócenia czasu potrzebnego na rozwiązanie testów na pamięć (z 167 sekund na 116 sekund). Nie zaobserwowano podobnej poprawy u pozostałych uczestników badań.

Czekolada i flawonoidy

Czekolada to bogactwo flawonoidów - przeciwutleniaczy, które wychwytują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i pogarszanie funkcji kognitywnych. Flawonoidy znajdują się w kakao, dlatego im większa jego zawartość, tym więcej przyjmujemy przeciwutleniaczy. Starajmy się wybierać te czekolady, w których zawartość kakao wynosi co najmniej 70%.

Sięgając po czekoladę w tabliczce, szukajmy wersji ekologicznej. Używając czekolady ekologicznej mamy pewność, że do organizmu nie przedostaną się szkodliwe pestycydy (pochodzące ze środków ochrony roślin) ani GMO. No i jeśli taka czekolada ma być słodzona cukrem, to starajmy się przynajmniej, aby był to cukier trzcinowy lub nierafinowany. Choć oczywiście lepsza jest stewia i ksylitol.  

Pizca del Mundo - Czekolada na gorąco naturalna Mzuzu bio 250g