Właściwości lecznicze glonów hiziki według tradycyjnej medycyny chińskiej.
Charakterystyczne czarne glony hiziki wg TCM podobnie jak wszystkie inne glony są silnie wychładzające, dlatego lepiej je stosować latem i zawsze z umiarem (aby zmienić ich chłodną naturę hiziki można gotować z plasterkiem imbiru). Hiziki mają słony smak i są powiązane z elementem Wody.
Algi hiziki:
1) Działają moczopędnie i nawilżająco
2) Rozpuszczają śluz wywołany przez gorąco
3) Oczyszczają organizm z toksyn
4) Zmiękczają stwardniałe tkanki i masy
5) Korzystnie oddziaływują na tarczycę
Dodatkowo są źródłem wapnia, żelaza i jodu oraz normalizują poziom cukru we krwi. Ponadto hiziki budują zęby i kości oraz wspomagają funkcje hormonów.
Powiązane treści: Algi morskie pomagają w odchudzaniu; Algi morskie podstawowym składnikiem zdrowej pizzy