Najnowszy raport sporządzony przez Prezydencki Panel Doradczy, w którym zasiadają onkologowie i immunolodzy, zaleca żywność ekologiczną i unikanie plastiku w profilaktyce nowotworów
Najnowszy raport Reducing Environmental Cancer Risk, What We Can Do Now (Ograniczenie środowiskowego czynnika ryzyka raka, co teraz możemy zrobić) wystosowany przez President’s Cancer Panel (panel doradczy do walki z rakiem) przekonuje do jedzenia żywności wolnej od pestycydów, sztucznych nawozów, hormonów i antybiotyków, a także, aby nie podgrzewać w mikrofalówkach produktów w plastiku i nie pić wody z butelek plastikowych zawierających BPA lub bisfenol A, związku chemicznego powiązanego z rakiem, problemami z płodnością i serca.
Twórcy raportu przyznają, że rząd USA do tej pory niedoceniał wagi nowotworów, których przyczyną były toksyny i czynniki środowiskowe.
Wg eksperta w dziedzinie zdrowia, lekarza, profesora i przewodniczący wydziału medycyny prewencyjnej w Mount Sinai School of Medicine in New York City, Phila Landrigana, po raz pierwszy od 30 lat interes publiczny został postawiony przed interes korporacyjny. Do tej pory rząd kład nacisk na takie czynniki prewencji nowotworowej jak styl życia i badania, nie doceniając wagi czynników środowiskowych w rozwoju nowotworów.
Źródło
Rodale