newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Kwasy tłuszczowe omega 3 i witaminy chronią mózg przed starzeniem się

30.12.2011

Dieta bogata w witaminy i kwasy tłuszczowe omega 3 może chronić mózg przed starzeniem się, podczas gdy tzw. „junk food” może wywoływać odwrotny efekt – sugerują naukowcy z Neurology.

U starszych ludzi, u których występuje wysoka zawartość witamin i kwasów omega 3 we krwi, mózg kurczy się wolniej i lepiej wypadają oni w testach sprawności umysłowej.
Kwasy tłuszczowe typu trans, które występują między innymi w fast foodach powiązane były z gorszymi wynikami w testach i szybszym kurczeniem się mózgu, charakterystycznym dla Alzheimera.

Dlatego Alzheimer’s Research UK zaleca zbalansowaną dietę bogatą w owoce i warzywa, unikanie palenia papierosów, regularne ćwiczenia, a także badanie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

W badaniu brano pod uwagę substancje odżywcze znajdujące się we krwi, a nie wywiad dotyczący diety. Amerykańscy eksperci przeanalizowali próbki krwi pochodzące od 104 zdrowych ludzi, których średnia wieku wynosiła 87 lat, ale u których wykryto kilka czynników ryzyka wystąpienia choroby.

Naukowcy odkryli, że ochotnicy z wysoką zawartością witamin B, C, D i E we krwi, lepiej wypadali w testach pamięciowych i logicznych. Także ludzie ze zwiększoną zawartością kwasów omega 3 – występujących głównie w rybach, ale także w siemieniu lnianym (lub świeżo tłoczonym oleju z lnu), nasionach chia i dyni, orzechach włoskich, produktach sojowych, warzywach ciemnozielonych i roślin uprawianych w zimnym klimacie – osiągali lepsze wyniki.

Najgorsze wyniki odnotowano u uczestników badań, u których wykryto duże stężenie kwasów tłuszczowych typu trans, występujących w przetworzonej żywności włączając w to ciasta i ciasteczka oraz smażone produkty.

Następnie naukowcy z Oregon Health and Science University w Portland; Posrtland VA Medical Center; i Oregon State University w Corvallis przeskanowali mózgi 42 pacjentów. Odkryli, że ochotnicy o wysokiej zawartości witamin i kwasów omega 3 we krwi mieli większą objętość mózgu niż ci, u których wykryto duże stężenie kwasów tłuszczowych trans.

Więcej na

http://www.bbc.co.uk/news/health-16344228