Badania opublikowane w Journal of the American College of Nutrion w 2010 donoszą o pozytywnym wpływie migdałów na zapobieganie chorobom wieńcowym i cukrzycy typu 2.
O pozytywnych właściwościach migdałów i innych orzechów pisaliśmy już wcześniej. To nie jedyne badania, które zachęcają do sięgnięcia po ten zdrowy przysmak. Badacze Amerykańscy mają więcej dowodów potwierdzających pozytywny wpływ migdałów na nasze zdrowie.
W trwających 16 tygodni badaniach wzięło udział 65 uczestników, których podzielono na dwie grupy: pierwsza grupa obok zalecanej zdrowej diety spożywała migdały; dieta grupy kontrolnej oparta była tylko o zdrowe produkty z wykluczeniem migdałów. W grupie testowej aż 20% kalorii pochodziło z migdałów.
Naukowcy zauważyli, że w grupie badanej znacznie poprawiła się wrażliwość na insulinę i bardzo obniżył się LDL (zły cholesterol) w porównaniu do wyników grupy kontrolnej.
Dużej zawartość błonnika, tłuszczy nienasyconych, potasu i fitosteroli, prawdopodobnie odpowiedzialne są za zdolność migdałów do obniżania poziomu cholesterolu oraz pozytywnego wpływu na poprawę wrażliwości na insulinę.