Orzechy włoskie to nie tylko pożądane pożywienie dla mózgu, ale także okazuje się, że dość skutecznie zwalczają raka piersi.
Badania opublikowane w lipcu 2011 przez PubMed dowodzą, że orzechy włoskie mogą zahamować rozwój raka piersi.
Orzechy włoskie, które zawierają między innymi kwasy omega-3, antyoksydanty i fitosterole, wykazują zdolność spowalniania rozwoju nowotworu. Wcześniejsze badania dowiodły, że spożycie orzechów włoskich spowalnia proces rozwoju raka piersi.
W badaniach, które przeprowadzono na myszach, podzielono je na dwie grupy: jedna grupa była na diecie bogatej w orzechy włoskie, a druga - nie. W porównaniu z grupą kontrolną, której dieta nie zawierała orzechów włoskich, stwierdzono, że grupie spożywającej orzechy włoskie znacznie zmniejszyło się m. in. wystąpienie nowotworu.
Badania wykazują, że spożycie orzechów włoskich może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka piersi. Natomiast nie odnotowano takiego wyniku przy udziale samego kwasu omega-3 w diecie orzechowej.