newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych

28.01.2012

Orzechy włoskie stanowią ważny składnik zrównoważonej diety antywieńcowej dzięki zmiejszaniu koncentracji cholesterolu we krwi.

Amerykański naukowiec Feldman EB wraz z czterema niezależnymi ekspertami, prześledzili intencje i jakość dowodów naukowych dotyczących korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia orzechów włoskich a redukcją i zapobieganiem chorobom serca. Wyniki badań zostały opublikowane na PubMed.

W raporcie obok orzechów włoskich zostały także uwzeględnione trzy inne gatunki orzecha oraz legumin. W odróżnieniu od większością orzechów, które zawierają jednonasycone kwasy tłuszczowe, orzechy włoskie są wyjątkowe ponieważ są bogate w n-6 (kwas linoleate) i n-3 (kwas linolenowy) wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Orzechy włoskie zawierają różnorodne składniki pozytywne dla zdrowia takie jak niski stosunek lizyn do argininy oraz wysoki poziom argininy, kwasu foliowego, błonnika, garbników i polifenoli.

Pomimo wysokiej kaloryczności, badania kliniczne wykazały, że spożycie orzechów włoskich formie jedzenia zastępczego nie przyczynia się do zwiększenia wagi.

Pod ocenę wzięto pięć badań klinicznych przeprowadzonych na około 200 ochotnikach - reprezantach 51% populacji Stanów Zjednoczonych narażonej na choroby wieńcowe. Wyniki badań dowiodły, że orzechy włoskie stanowią część zdrowej dla serca diety, zmniejszając koncentrację cholesterolu we krwi

Wyżej przytoczone wyniki zostały poparte licznymi badaniami na ludziach. Wszystkie dowiodły odwrotną relację pomiędzy ryzykiem zachorowania na choroby wieńcowe, a codzienną konsumpcją niewielkich ilości orzechów, włączając w to orzechy włoskie.

Bionica - Orzechy włoskie bio