newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Orzechy wspierają walkę z cukrzycą typu 2

25.02.2013

Tłuszcze zawarte w orzechach poprawiają kontrolę glikemiczną i obniżają "zły" cholesterol u osób z cukrzycą typu 2, kiedy zastępują węglowodany

Kanadyjscy naukowcy z St. Michael’s Hospital i University of Toronto donoszą, że spożywanie 73 g orzechów dziennie w zastępstwie węglowodanów, obniża poziom złego cholesterolu i przyczynia się do poprawy poziomu cukru we krwi.

117 ochotników cierpiących na cukrzycę 2 typu podzielono na trzy grupy. Każdej grupie do diety wprowadzono dodatkowo 457 kalorii pochodzących odpowiednio z: muffinów, mieszanki orzechów, oraz mieszanki orzechów i  muffinów. Badania trwały 3 miesiące.

Mieszanka z orzechów zawierała surowe: migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i orzechy macadamia.

U ochotników, którzy spożywali tylko dodatek z mieszanki orzechów, poprawiła się zawartość glukozy we krwi oraz obniżył się poziom tzw. złego cholesterolu (LDL). U ochotników, którzy jako suplement otrzymywali muffiny, lub muffiny i orzechy nie zauważono poprawy glukozy we krwi, niemniej jednak w grupie otrzymującej dodatkowo zarówno muffiny jak i orzechy obniżył się poziom LDL.

Nie są to jedyne badania podkreślające rolę orzechów w walce z cukrzycą. Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych, a migdały zapobiegają cukrzycy.

Pamiętajmy, że cukrzyca typu 2 nie jest wyrokiem i coraz więcej przemawia za tym, że może zostać odwrócona.

Badania zostały opublikowane w DiabetesCare.

Orzechy nerkowca bio