Truskawki ekologiczne są bardziej kształtne i chętniej zapylane niż konwencjonalne.
Badania zostały opublikowane przez szwedzkich naukowców z Uniwersytetu Lund w PLoS ONE. Zdaniem badaczy ma to związek z większym bogactwem i/lub różnorodnością owadów na plantacjach ekologicznych niż ma to miejsce w przypadku upraw konwencjonalnych.
Szwedzi porównali stopień zapylenia truskawek na certyfikowanych plantacjach ekologicznych i konwencjonalnych. 45% truskawek zostało w pełni zapylonych na plantacjach ekologicznych podczas gdy na konwencjonalnych zaledwie 17%.
Dowiedli, że potrzeba od 2 do 4 lat, aby były widoczne wspomniane efekty jeśli rolnicy zdecydują się przenieść z rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne.
Wyniki badań dowodzą, że przejście na uprawy ekologiczne może zwiększyć powodzenie zapylenia, a co za tym idzie, przyczynić się do lepszych zbiorów, zarówno pod względem jakości oraz ilości.
Może to oznaczać, że uprawy ekologiczne choć droższe, to jednak opłacalne.
Źródło
PLoS ONE