Dodawanie enzymów pochodzących z mikroorganizmów występujących w algach do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej stanowi lepszą ochronę przez próchnicą niż tradycyjne pasty, donoszą angielscy naukowcy
Niedawno pisaliśmy o algach morskich będących głównym składniekiem zdrowej pizzy oraz o ich ochudzających właściwościach. Teraz algi wykorzystuje się w pastach do zębów.
Naukowcy z Newcastle University uważają, że Bacillus licheniformis może chronić przestrzenie między zębami, gdzie pomimo szczotkowania zbiera się kamień. Te enzymy mikrobów rozbijają kamień, pozbawiając go bakterii powodujących psucie się zębów.
Dr Nick Jakubovics, jeden z naukowców, powiedział: „Kamień na zębach tworzy się z bakterii, które się łączą ze sobą, aby skolonizować miejsce i wymieść potencjalną konkurencję. Działanie zwykłej pasty polega na ścieraniu kamienia zawierającego bakterie, co nie zawsze jest skuteczne i dlatego ludzie, którzy z nabożeństwem szczotkują zęby nadal mogą mieć ubytki.
„Odkryliśmy, że te enzymy mogą usunąć niektóre z tych niepożądanych bakterii z kamienia. Kamień tworzy wiele różnych bakterii gnilnych. Kiedy komórka bakterii umiera, zawarte w niej DNA wycieka i tworzy rodzaj biofiltru, który okleja ząb".
Zamiast całkowicie usuwać kamień nazębny, dr Jakubovics uważa, że nowa pasta może usuwać tylko szkodliwe bakterie, które powodują psucie zębów
Źródło