Pestycydy i herbicydy, środki ochrony roślin, obecne są niemalże wszędzie. Mamy do nich dostęp w domach, szkołach, parkach, trawnikach, ogrodach i na polach. Używa się ich w celu wyplenienia insektów, chwastów, a nawet gryzoni. Niestety niektóre z nich są silnie toksyczne dla ludzi, dlatego należy unikać przedostania się ich do organizmu w postaci pożywienia i wody.
Prowadzone są badania mające określić długo i krótkoterminowy wpływ herbicydów i pestycydów na zdrowie człowieka. Niemniej jednak już teraz publikowane są badania wykazujące związek między niektórymi nowotworami dziecięcymi a pestycydami (choć istnieją i takie, które nie wykazują takiej relacji).
Wiele pestycydów zakłóca system nerwowy owadów, a badania dowodzą, że mogą także uszkadzać układ nerwowy u dzieci.
Dlatego też, the American Academy of Pediatrics, zaleca następujące środki prewencji:
- zminimalizowanie spożycia żywności, do produkcji której użyto pestycydów i herbicydów
- dokładne mycie warzyw i owoców przed podaniem ich dzieciom
- jeśli mamy własne działki lub ogrody używajmy niechemicznych środków ochrony roślin. Jeśli już mamy pojemnik z pestycydami, upewnijmy się, że dzieci nie mają do niego dostępu, bo może skończyć się zatruciem
- unikajmy rutynowego spryskiwania domów i szkół w celu zapobiegania pladze owadów