newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Pestycydy mogą powodować cukrzycę typu 2

09.02.2013

Naukowcy hiszpańscy przeanalizowali koncentrację określonych grup POP (stałe zanieczyszczenie organiczne) w tkankach tłuszczowych 386 dorosłych. Odkryli, że osoby z wysoką koncentracją DDE – podstawowe produkty rozpadu lub metabolity pestycydów DDT – czterokrotnie częściej narażone są na ryzyko rozwoju cukrzycy 2 niż inni ludzie.

W dodatku, ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,  powiązane jest również w podatnością na działanie β-HCH (beta- heksachlorocykloheksanu), który występuje w pestycydzie Lindano.

Badania zostały opublikowane w Environmental Research.

POP (stałe zanieczyszczenie organiczne) to związki chemiczne, które obecne są w pestycydach, odpadach przemysłowych i materiałach budowlanych. Do ciała przedostają się głównie przez jedzenie, a także powietrze i skórę.

Dyrektor badań, Juan Pedro Arrebola, tłumaczy, że mechanizm w jaki POP zwiększa ryzyko cukrzycy 2 pozostaje nieznany. Niemniej jednak niektórzy naukowcy sugerują, że POP może powodować reakcję immunologiczną, w której POP penetruje receptory estrogenowe w tkankach związanych z metabolizmem cukrów.

Co roku na świecie przybywa ludzi chorych na cukrzycę typu 2. Zakłada się, że do 2030 r. 4,4% światowej populacji będzie cierpiało na to schorzenie. Istnieje wiele innych badań, które obwiniają pestycydy m. in. o uszkadzenie pamięci oraz systemu nerwowego dzieci.

Pamiętajmy, że żywność ekologiczna chroni dzieci przed pestycydami

Źródło

NYR Natural News