Strączkowe, warzywa i owoce zawierają rozpuszczalny błonnik, który wymiata tłuszcz z jamy brzusznej
Według amerykańskich naukowców, aby pozbyć się tłuszczu trzewnego, znajdującego się w jamie brzusznej, wystarczy jeść więcej błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się w warzywach, owocach i roślinach strączkowych.
Z badań, w których uczestniczyło 1 114 ochotników, wynika, że każdemu zwiększeniu spożycia o 10 g rozpuszczalnego błonnika dziennie, towarzyszyła 3,7% redukcja tłuszczu trzewnego na przestrzeni 5 lat. Również zwiększona, umiarkowana aktywność fizyczna zmniejszała o 7,4% tempo akumulacji tłuszczu trzewnego w tym samym okresie.
10 g rozpuszczalnego błonnika można znaleźć w dwóch jabłkach, filiżance zielonego groszku oraz pół filiżance roślin strączkowych.
Strączkowe zapobiegają syndromowi metabolicznemu i są bogatym źródłem białka roślinnego.
Źródło
NYR Natural News