Antocyjany zawarte w jagodach i truskawkach chronią serce
Naukowcy z Harvard School of Public Health (USA) i University of East Anglia co cztery lata przeprowadzali wywiad dotyczący diety wśród 93 600 kobiet i zebrali dane z 18 lat. W tym czasie zarejestrowano ogólnie 405 przypadków zawału serca.
O 32% spadło ryzyko zawałów serca u kobiet, które codziennie spożywały od dwóch do trzech porcji jagód i truskawek, w porównaniu do tych, które spożywały jagody i truskawki co najwyżej raz w miesiącu.
Badania zostały opublikowane w Criculation
Jagody i truskawki zawierają antocyjany – flawonoidy odpowiedzialne za czerwony i fioletowy kolor roślin. Flawonoidy to związki przeciwutleniaczy, które wyłapują szkodliwe i odpowiedzialne za starzenie się komórek wolne rodniki.
Flawonoidy występują również w czarnej porzeczce, winogronach, jagodach goji, śliwkach suszonych, a nawet w śliwce umeboshi i skrobi kuzu.
Przypuszcza się, że antocyjany mogą przepłukiwać żyły, zapobiegać odkładaniu się złogów w naczyniach, a także wywierać pozytywny wpływ na układ krwionośny.
Naukowcy przyznają, że badali wpływ antocyjanów z jagody i truskawki na zdrowie ze względu na to, że są one najpopularniejsze wśród owoców leśnych w Stanach Zjednoczonych. Przypuszczają, że podobny efekt można uzyskać w przypadku jedzenia obfitującego w antocyjany.
Artykuły powiązane:
Antocyjany zapobiegają degeneracji mózgu; Truskawki wzmacniają czerwone krwinki; Owady wolą truskawki ekologiczne; Truskawki i jagody zapobiegają degeneracji mózgu