newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Truskawki i jagody zmniejszą ryzyko zawału u kobiet

06.03.2013

Antocyjany zawarte w jagodach i truskawkach chronią serce

Naukowcy z Harvard School of Public Health (USA) i University of East Anglia co cztery lata przeprowadzali wywiad dotyczący diety wśród 93 600 kobiet i zebrali dane z 18 lat. W tym czasie zarejestrowano ogólnie 405 przypadków zawału serca. 

O 32% spadło ryzyko zawałów serca u kobiet, które codziennie spożywały od dwóch do trzech porcji jagód i truskawek, w porównaniu do tych, które spożywały jagody i truskawki co najwyżej raz w miesiącu

Badania zostały opublikowane w Criculation

Jagody i truskawki zawierają antocyjany – flawonoidy odpowiedzialne za czerwony i fioletowy kolor roślin. Flawonoidy to związki przeciwutleniaczy, które wyłapują szkodliwe i odpowiedzialne za starzenie się komórek wolne rodniki. 

Flawonoidy występują również w czarnej porzeczce, winogronach, jagodach goji, śliwkach suszonych, a nawet w śliwce umeboshi i skrobi kuzu.

Przypuszcza się, że antocyjany mogą przepłukiwać żyły, zapobiegać odkładaniu się złogów w naczyniach, a także wywierać pozytywny wpływ na układ krwionośny.

Naukowcy przyznają, że badali wpływ antocyjanów z jagody i truskawki na zdrowie ze względu na to, że są one najpopularniejsze wśród owoców leśnych w Stanach Zjednoczonych. Przypuszczają, że podobny efekt można uzyskać w przypadku jedzenia obfitującego w antocyjany.

Artykuły powiązane:

Antocyjany zapobiegają degeneracji mózguTruskawki wzmacniają czerwone krwinkiOwady wolą truskawki ekologiczneTruskawki i jagody zapobiegają degeneracji mózgu