newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Truskawki wzmacniają czerwone krwinki

13.06.2012

Codzienne spożywanie truskawek wzmacnia czerwone krwinki, donoszą naukowcy z Hiszpanii i Włoch.

W minibadaniach udział wzięło 12 ochotników, którzy codziennie przez 16 dni jedli 0.5 kg truskawek o wysokiej koncentracji przeciwutleniaczy.

Badania krwi pokazały, że truskawki poprawiły zdolności przeciwutleniające osocza krwi, a czerwone krwinki stały się bardziej odporne na fragmentację.

Truskawki zawierają duże ilości związków fenoli takich jak flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Są to kolejne badania potwierdzające bogactwo flawonoidów w truskawkach i ich zbawienny wpływ na organizm.

Szerzej o właściwościach przeciwutleniaczy pisaliśmy już kilkukrotnie. Dość powiedzieć, że dzięki przeciwutleniaczom spowolniony zostaje proces starzenia się organizmu. Wolne rodniki, które są odpowiedzialne za degenerację komórek, powiązane są także z takimi chorobami jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca.

Pamiętajmy, że owady wolą truskawki ekologiczne!

Źródło

ScienceDirect.com