Niski poziom kwasów tłuszczowych omega 3 wiąże się z mniejszym mózgiem, co wpływa na wynik testów sprawności intelektualnej. Mniejszy mózg może być także oznaką demencji.
Jak pisaliśmy już wcześniej, wielkość mózgu powiązana jest obecnością kwasów omega 3 w diecie. Kolejne badania to potwierdzają.
W lutowym internetowym wydaniu Neurology, pojawiły się kolejne wyniki badań potwierdzające zależność między poziomem kwasów omega 3 a wielkością mózgu.
Naukowcy przebadali 1 575 ochotników, których średnia wieku wyniosła 67 lat. Badaniu została poddana wysokość kwasów tłuszczowych w czerwonych krwinkach (jest to bardziej miarodajne niż wywiad na podstawie diety). Naukowcy użyli tomografu M.R.I. do zbadania objętości mózgu i hiperintensywności białej substancji (radiologiczny wskaźnik świadczący o uszkodzeniu naczyń).
Ochotnicy, u których wykryto najniższy poziom kwasów omega 3, mieli także znacząco mniejszą objętość mózgu. Także poddani testom sprawności umysłowej i wizualnego zapamiętywania, wypadli gorzej od pozostałych.
Źródło kwasów omega 3 w diecie uczestników badań nie pochodziło z tzw. suplementów diety, a z ryb.
Obok ryb głównym źródłem kwasów omega 3 są także: siemię lniane (lub świeżo tłoczony olej z lnu), nasiona chia i dyni, orzechy włoskie, produkty sojowe, warzywa ciemnozielone i roślin uprawiane w zimnym klimacie.
Źródło
The New York Times Global Edition