newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Bionica strączkowe - bogate źródło białka roślinnego

24.08.2011

Nasiona roślin strączkowych Bionica są cennym składnikiem diety ze względu na wysoką zawartość m.in. białka, witamin z grupy B, błonnika i składników mineralnych.

Fasola oraz inne strączkowe Bionica zawierają między innymi sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, różnorakie kwasy oraz witaminy (dlatego wzmacnia odporność organizmu, poprawia stan włosów i dobrze działa na skórę), jest jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawiera błonnik pokarmowy niezbędny do prawidłowego trawienia. Utrzymuje też odpowiedni poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL.

Bionica rośliny strączkowe bogate we włókno i substancje śladowe szczególnie skutecznie usuwają cholesterol, toteż podawane wraz z mięsem lub wędlinami zmniejszają niebezpieczeństwo związane z nadmiarem cholesterolu i tłuszczów pokarmowych. Zawarte w nich białka mają ponadto korzystny wpływ na zapobieganie chorobom serca i naczyń, a lepsze indeksy glikemiczne czynią z nich pożywienie wskazane w zapobieganiu cukrzycy.

Zapraszamy do wypróbowania roślin strączkowych Bionica zaczynając od bardziej tradycyjnych odmian fasoli, poprzez ciecierzycę, aż po różne odmiany soczewicy.

Bionica Fasola Czerwona bio

Nasza rada: aby pozbyć się szumowin, po zagotowaniu należy zmienić wodę i ponownie zagotować strączkowe. Można także dorzucić glony, które ułatwią trawienie.