newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

"Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian"

29.11.2016
"Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian"

Chińczycy już dawno odkryli, że odpowiednio przygotowane posiłki mogą być lepsze niż termofor w zimne dni czy lody w upały. Wszystko zależy od tego, co się włoży do garnka i jak się to potraktuje. Zauważyli, że produkty kulinarne mają różne właściwości termiczne: jedne silnie rozgrzewają czy ocieplają, inne ochładzają czy nawet silnie wyziębiają organizm. Są też takie, które pod względem termicznym mają właściwości neutralne.

"Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian" to kontynuacja serii, która swoją inspirację czerpie z dietetyki i medycyny chińskiej. Tym razem nacisk położony jest na cudowne i energetyczne właściwości zup, które Chińczycy z powodzeniem wykorzystywali w profilaktyce i/lub powrotowi do zdrowia.

"Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian" to ponad sto przepisów na przynoszące ulgę i działające terapeutycznie zupy. Karola Schneider-Waldner przybliża czytelnikowi tajemnice chińskiej medycyny, poświęcając szczególną uwagę funkcjom trawiennym i ukazując, jak można wzmocnić terapeutyczne działanie zup dzięki chińskim ziołom.

W medycynie chińskiej zupy zbożowe, warzywne oraz mięsne stanowią ważne źródło energii i są traktowane jak lekarstwo - wzmacniają ciało i system immunologiczny, dają siłę i są zalecane jako specjalna dieta w przypadku chorób.

W przypadku takich zup, co może zaskoczyć polskiego czytelnika, nie wartość kaloryczna czy też witaminy są ważne, ale energia pożywienia, która odpowiednio przetransformowana wzmacnia nasz organizm.

Zapraszamy do lektury:

Zupy wzmacniające według Pięciu Przemian

Jeśli nie wiesz co podarować bliskiej osobie w prezencie zainspiruj się:

Najciekawsze książki o odżywianiu