Żywność, która skutecznie zapobiega przewlekłym stanom zapalnym
Stan zapalny jest podstawą wielu chorób, które dotykają coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby serca, astma, zapalenie jelit, rak czy cukrzyca – wszystkie te choroby mogą mieć podłoże o charakterze zapalnym. Istnieją jednak produkty, które pomagają zapobiegać oraz zwalczać stany zapalane, nawet te przewlekłe. Jeśli zaczniemy dodawać je do codziennego menu, możemy ograniczać, zapobiegać lub zwalczać chroniczne zapalenia, które atakują nasz organizm.
Poniżej przedstawiamy te najskuteczniejsze:
1. Zielone warzywa liściaste – kapusta, sałata, szpinak i jarmuż.
2. Jagody i owoce jagodowe
3. Ananasy
4. Łosoś
5. Orzechy – wszystkie rodzaje.
6. Olej kokosowy
7. Nasiona Chia
8. Nasiona lnu
9. Kurkuma
10. Imbir
11. Produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony i inne produkty z pełnego ziarna.
12. Soja pełna
13. Papryka – wszystkie odmiany.
Włączając te produkty do codziennej diety, pomożesz swojemu organizmowi w zwalczaniu stanów zapalnych. Zalecamy unikać zakupów w miejscach, gdzie warzywa, owoce czy nasiona są sprowadzane w masowych ilościach - prawdopodobnie są one naszpikowane pestycydami, które trwale spożywane mogą powodować liczne choroby i zaburzenia w naszym organiźmie - wybierjamy małe stragany oraz sklepy specjalistyczne z żywnością ekologiczną.
Oczywiście sama dieta nie wyleczy naszych dolegliwości, dlatego zawsze warto być pod nadzorem specjalisty. W zwalczaniu zapaleń istotne jest także unikanie takich potraw, które nasilają stany zapalne m. in.
- wszystko, co jest smażone,
- przetwory mięsne,
- rafinowane węglowodany,
- napoje gazowane.
Podstawą zdrowego organizmu i ciała jest zazwyczaj zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta. Pamiętajmy o tym przygotowując rodzinne posiłki. Dbajmy o swoje zdrowie!