Choroba zwana celiakią objawia się głównie nietolerancją organizmu na obecność glutenu, który zawarty jest w większości produktów spożywczych w różnej formie. Leczenie opiera się na stosowaniu przez całe życie diety bezglutenowej, czyli całkowitej eliminacji pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa.
Na pomoc chorym przychodzą firmy, zajmujące się produkcją żywności bezglutenowej, których produkty coraz częściej można spotkać na Polskim rynku m.in. Bionica.pl.
Jedynym oznaczeniem żywności bezglutenowej jest znak przekreślonego kłosa – tylko te produkty mogą spożywać chorzy na celiakię.
Czym jednak zastąpić produkty, które są niezbędne w codziennej diecie? Podpowiadamy co jeść aby dieta była dobrze zbilansowana, łatwostrawna, bogata w pełnowartościowe białko, witaminy i kwas foliowy.
Zboża:
-amarantus
-gryka
-kukurydza
-maniok
-proso
-ryż
W tej diecie oprócz produktów zbożowych niezbędne jest codzienne spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, 1-2 porcje dziennie produktów mlecznych oraz tłuszczy w formie ryb, orzechów, nasion czy olejów. Mięso i jaja powinny być ograniczone do ok. 2-3 razy w tygodniu.
Poszukujesz produktów bezglutenowych? Zajrzyj do nas :
Bauckhof - Bezglutenowe Musli z kawałkami owoców bio
Bezglutenowa mąka gryczana pełnoziarnista
Chleb owsiany bezglutenowy-mieszanka do wypieku
Chrupiące kuleczki czekoladowe bezglutenowe
Bezglutenowa pizza bio - mieszanka do wypieku