Dynia to wspaniały owoc, który kojarzy się przede wszystkim z jesienią i amerykańskim świętem Halloween. Chyba żaden inny owoc ani warzywo nie daje tak wielkich możliwości wykorzystania w kuchni jak dynia. Urzeka pięknym kolorem, czaruje delikatnym smakiem. Może być zarówno daniem głównym, deserem, czy przystawką. Można ją też zamknąć w słoiku i przechować do zimy.
Dobrze jest więc włączyć dynię do codziennego jadłospisu, zwłaszcza wczesną jesienią, gdy jest najświeższa. Lekkostrawne dyniowe dania nie obciążają przewodu pokarmowego i wspomagają leczenie chorób układu krążenia.
Jednak warto wiedzieć, że miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Nie wyrzucajmy miąższu ani pestek po wydrążeniu. Zawierają one sporo witaminy E i cynku, zwalczające szkodliwe wolne rodniki.
Przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie resztek po wydrążeniu dyni:
1. Pyszna zupa z dyni. O tej zupie słyszał każdy, idealnie rozgrzewająca na jesień. Występuje w wielu odsłonach np. gorąca zupa z dyni i soczewicy na mroźne dni lub egzotyczna zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym.
2. Placki. Postępujemy z miąższem dyni podobnie jak przy plackach ziemniaczanych. Z dodatkiem bazylii smakują najlepiej.
3. Ciasto z dyni…jedno z najsmaczniejszych, a przy tym najzdrowszych ciast. Łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze – zdrowe! Przepis na bezglutenowe ciasto z dyni.
4. Prażone pestki z dyni. Chyba nie trzeba się rozpisywać. Wystarczy pestki podprażyć w piekarniku i zdrowa i pyszna przekąska gotowa!
5. Obiad. Np. Puree z dyni, jesienne curry z czerwoną soczewicą…
6. …A nawet śniadanie – Pasta z dyni Hokkaido z czerwona soczewicą.
7. Dynia pieczona: wystarczy oczyścić plastry dyni z pestek i piec w piekarniku aż dynia będzie miękka.
8. Soki z dyni i np. marchewki
9. Powidła dyniowe z dodatkiem owoców np. pomarańczą.
10. Przetwory na zimę np. leczo z dynią lub dynia marynowana w occie.
11. Ciasteczka dyniowe z orzechami włoskimi...
Jesień to najlepsza pora na zjadanie tych pięknych owoców, świetnie sprawdzą się także zimą. Warto już teraz zrobić zapasy, bo dynie świetnie się przechowują choćby na kuchennym blacie czy stole w formie pięknej jesiennej dekoracji. I nie dość, że wzmacniają i równoważą nasz organizm to jeszcze potrafią zaskakiwać różnorodnością kształtu, koloru, smaku i swoim wnętrzem. Zachecamy do spożywania potraw z tego wspaniałego owocu.
Wszystkie przepisy na potrawy z dyni i nie tylko znajdziecie na naszym blogu.
Zapraszamy