newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Czy jedzenie zbyt wielu owoców może nam zaszkodzić?

03.06.2016
Czy jedzenie zbyt wielu owoców może nam zaszkodzić?

Kiedy byliśmy dziećmi na okrągło słuchaliśmy że owoce są zdrowe, że owoce jeść trzeba! Ale czy istnieje coś takiego jak za dużo? Część ludzi unika owoców ze względu na zawarte w nich węglowodany i cukry, druga część zajada się nimi, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Prawda jest taka, że idealna ilość leży gdzieś pomiędzy tymi dwiema skrajnościami i waha się w zależności od zapotrzebowania danego organizmu na te składniki. Aby dobrać odpowiednią codzienną dawkę dla siebie, warto pamiętać o czterech rzeczach:

Czy jedzenie zbyt wielu owoców może nam zaszkodzić?

Kiedy byliśmy dziećmi na okrągło słuchaliśmy że owoce są zdrowe, że owoce jeść trzeba! Ale czy istnieje coś takiego jak za dużo? Część ludzi unika owoców ze względu na zawarte w nich węglowodany i cukry, druga część zajada się nimi, ponieważ są bogate w składniki odżywcze i witaminy. Prawda jest taka, że idealna ilość leży gdzieś pomiędzy tymi dwiema skrajnościami i waha się w zależności od zapotrzebowania danego organizmu na te składniki. Aby dobrać odpowiednią codzienną dawkę dla siebie, warto pamiętać o czterech rzeczach:

Spożywaj dziennie od dwóch do czterech porcji owoców:

Przez jedną porcję rozumiemy kubeczek lub owoc wielkości piłki baseballowej. Oczywiście zapotrzebowanie każdego z nas może się różnić np. dla osób wykonujących pracę tzw. Siedzącą wskazana jest ta mniejsza porcja 2 owoców, ewentualnie można podjeść jeszcze np. banana jeśli wybieramy się na wieczorny trening. Natomiast młodzież, aktywni mężczyźni i kobiety potrzebują już tych owoców więcej, dla nich odpowiednią ilością będzie od 4 nawet do 5 owoców dziennie.

Spożywanie owoców jest zależne od potrzeb paliwowych organizmu:

Mimo dużej ilości składników odżywczych, owoce są też źródłem węglowodanów. Jedno jabłko, szklanka jagód czy mały banan zawiera ich aż 20g. Nie należy przesadzać więc z ich spożyciem, bo można przez to zwiększyć swoje zapasy tłuszczu. Całkowite zapotrzebowanie na węglowodany jest uzależnione od naszego wzrostu, wieku, płci, wagi i aktywności fizycznej.

Kontroluj kiedy i co jesz:

Jak z każdym pożywieniem, tak też z owocami należy obchodzić się z rozwagą. Jeśli np. siedzisz przed komputerem czy telewizorem i zamiast ciastek masz zjeść kolejnego (już dzisiaj) owoca,  to oczywiście jest to dobry wybór. Jeśli natomiast po prostu lubisz jeść owoce na wieczór to chociaż spróbuj ograniczyć ich ilość. Wieczorem mamy wolniejszy metabolizm i jedzenie przed snem wcale nam nie służy.

Składniki odżywcze i witaminy zawarte w owocach są warte węglowodanów (jeśli nie przesadzamy):

Choć węglowodany są brane pod uwagę, to ważne jest również aby pamiętać, że owoce są przepełnione innymi, kluczowymi składnikami odżywczymi. Substancje naturalnie występujące w owocach tj. witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik oraz prebiotyki – potrafią czynić cuda dla zdrowia. Także cukier zawarty w owocach jest mniej szkodliwy dla zdrowia, ponieważ nie jest on rafinowany i dużo mniej skoncentrowany niż cukier biały, który jest pozbawiony składników odżywczych.

Ciesz się więc z owoców w ramach zrównoważonej diety. Jeśli będziesz trzymał się tych czterech reguł nie będziesz musiał się martwić, że te zdrowe rośliny spowodują przyrost masy ciała lub zapobiegną utracie wagi. Za to na pewno pomogą chronić twoje zdrowie.

Polecamy:

Ryż słodki bio - idealny do deserów z truskawkami

Koktajl daktylowo-bananowy

Pomarańczowy krem z nerkowców

Kuzu czekoladowe bio z truskawkami

Kuleczki kokosowo-morelowe