Zaczyna się sezon paprykowy, więc zapewne w niejednej kuchni zawita leczo, papryka marynowana czy inne pikle na bazie tej właśnie rośliny. Nie każdy jednak wie, że papryka hodowana w warunkach szklarniowych (i nie tylko) może zawierać dużą ilość szkodliwych dla zdrowia pestycydów, podobnie jak pomidorki koktajlowe czy nawet jarmuż. Zazwyczaj myjemy je pod ciepłą wodą i myślimy, że niebezpieczeństwo zostało zażegnane - niestety nie jest to prawdą! Wszystko przez wzgląd na to, że współcześnie stosowane pestycydy mają oleistą konsystencję, która zapobiega zbyt szybkiemu wypłukiwaniu ich przez deszcze. I chociaż zanieczyszczenia te nie są widoczne gołym okiem, to ich usunięcie wymaga zastosowana wody o odczynie alkalicznym. Zatem aby pozbyć się trujących związków z owoców i warzyw zalecamy spryskać je roztworem z octu winnego lub jabłkowego. Jak to zrobić?
1. Najpierw dokładnie umyj warzywa/owoce pod bieżąca wodą.
2. Do 1 litra wody należy dolać pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jednak zwykły również może być zastosowany w tym celu) lub 2-3 łyżeczki kwasku cytrynowego. W tak przygotowanym roztworze o odczynie kwaśnym, należy zanurzyć warzywa lub owoce na 2-3 minuty.
3. Do 1 litra wody należy dodać 1 czubatą łyżkę sody kuchennej i do tak przygotowanego roztworu alkalicznego przekładane są warzywa i owoce, na kolejne 2-3 minuty. Po wykonaniu tego kroku można zauważyć wyraźne zmiany w kolorze wody. Staje się ona mętna lub o żółtawym zabarwieniu. Często też mogą unosić się na jej powierzchni tłuste smugi lub plamy.
4. Na koniec należy ponownie przepłukać warzywa lub owoce pod bieżącą wodą, a następne dokładnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Przygotowane w ten sposób warzywa i owoce można przechowywać w lodówce (należy pamiętać o tym, że okres ich przydatności jest nieco krótszy niż przed myciem), by mieć zawsze dostęp do smacznych, czystych i zdrowych warzyw i owoców. W ten sposób nawet produkty zakupione w hipermarkecie lub u nieznanego sprzedawcy, staną się naturalnym źródłem witamin i minerałów.
Oczywiście idealnie byłoby, gdybyśmy zawsze mieli dostęp do warzyw i owoców ekologicznych. W tym celu warto udać się na lokalny targ lub do otwieranych coraz częściej sklepów ze zdrową żywnością. Kupując w nich, uzyskamy pewność, że nasze zakupy są najwyższej jakości. Niestety – ze względu na swoją cenę – nie są one osiągalne dla wszystkich konsumentów. Zatem co robić, aby uniknąć efektu pestycydów lub przynajmniej zminimalizować ich działanie?
- Jedz sezonowo i postaw na warzywa i owoce, które akurat są dostępne na rynku
- Kupuj lokalne produkty – im bliżej rosły twojego miejsca zamieszkania tym lepiej – to oznacza dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że były traktowane chemikaliami, aby podnieść ich trwałość podczas transportu i przechowywania
- Myj dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą wodą
- Jeżeli wydaje Ci się, że owoc lub warzywo jest nawoskowane, to dobrze jest obrać je wcześniej ze skórki, mimo że duża część witamin często jest zawarta w odrzucanej przez nas skórce
- Postaw na warzywa i owoce oznaczone, jako ekologiczne/organiczne
- Jeżeli masz ku temu warunki – załóż własny warzywno-owocowy ogródek