Pietruszka to roślina, która już 2000 lat temu była znana m.in. w Grecji czy we Włoszech. Jej pochodzenie to region morza śródziemnego, jednak znaleźć ją można niemal w całej Europie. Jest tania, powszechnie dostępna i można ja stosować do niezliczonej ilości dań. Należy do rodziny selerowatych, jadalny jest korzeń i natka.
Zalety jedzenia pietruszki:
- działa antyseptycznie
- oczyszcza nerki i krew z toksyn
- odtruwa wątrobę i odkaża cały organizm
- działa przeciwzapalnie
- tonizuje skórę (doskonale sprawdza się przy trądziku)
- działa wiatropędnie
- wzmaga wydalanie moczu
- ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów
- wzmaga libido
- łagodzi objawy reumatyzmu
- pomaga wyregulować miesiączkę i redukuje bóle menstruacyjne
- odświeża oddech
Jak widać warto po nią sięgać nawet każdego dnia. Pamiętajmy tylko, aby unikać zażółconych liści, a korzenia zszarzałego czy brązowiejącego. Pietruszkę można zamrażać – co ułatwia przechowywanie większej ilości. Można ja dodawać zarówno do dań obiadowych jak i do wszelkiego rodzaju sałatek z owoców czy warzyw. Ponadto sok z pietruszki (zblenderowane liście pietruszki z cytryną, wodą i odrobiną cukru) jest uważany za eliksir zdrowia.