newsletter

Najnowsze informacje na temat zdrowia, zdrowego odżywiania i oferty Bionica

Newsletter

Kiszonki – sposób na zdrowe przetrwanie zimy!

01.02.2017
Kiszonki – sposób na zdrowe przetrwanie zimy!

Jak wiadomo w okresie jesienno-zimowym zażywamy mniej ruchu z powodu coraz wcześniej zapadającego zmroku a dieta staje się mniej orzeźwiająca za to bardziej kaloryczna. Ma to ogromny wpływ na ogólne zdrowie i odporność organizmu, szczególnie w sezonie chorobowym. Na szczęście nasi przodkowie już wieki temu wynaleźli sposób na to, aby w zimowe miesiące w prosty sposób zadbać o odporność i zwalczyć infekcje, a dodając do tego odrobinę samozaparcia wspomożemy także zwolniony metabolizm.

Mowa o kiszonkach, i to nie tylko tych które znamy ze sklepów, czyli kapuście i ogórkach. W ten bardzo prosty sposób  - czyli zalać solanką, można wiele innych produktów takich jak: buraki, czosnek, cebulkę, cukinię, kalafior, paprykę a nawet gruszki i śliwki. Po odstawieniu gotowej kiszonki (odpowiednio doprawionej chrzanem, liściem laurowym, zielem angielskim) na kilka dni, będziemy mogli cieszyć się naturalnym lekarstwem, wyprodukowanym własnoręcznie w domu. Kiszonki zawierają wiele witamin i bakterii sprzyjających właściwej pracy jelit, układu odpornościowego oraz zwalczających infekcje górnych dróg oddechowych. Zawierają także dużą dawkę błonnika, który pomaga regulować pracę jelit. W okresie zimowym warto uważniej przyglądać się także składnikom zawartym w naszym pożywieniu. Zalecamy komponować posiłki w oparciu o świeże, proste składniki, które wcześniej nie zostały przetworzone ani ulepszone wzmacniaczami smaków i konserwantami. Jeśli dodatkowo zadbamy o odrobinę ruchu – wystarczy pół godziny dziennie – zauważymy zmianę w samopoczuciu już od samego rana. Kiedy wstajemy a na dworze jest ciemno i zimno, nasz organizm jest znużony i zaspany, wystarczy pobudzić krążenie stosując pół godzinny trening rozciągający. Może to być zarówno rozluźniająca yoga jak i dotleniające ćwiczenia kardio. Pobudzony wysiłkiem organizm będzie przez kilka godzin gotowy do aktywnego działania, a sen stanie się spokojny i odprężający.

Polecamy te dwa sposoby na radzenie sobie z zimnem, szarością i przemęczeniem w czasie zimowym. Stosując się do nich możesz spokojnie wyczekiwać wiosny, nie martwiąc się o osłabioną odporność i przemęczenie organizmu.

Kiszonki które polecamy:

Miso jęczmienne bio.

Miso ryżowe bio.

Śliwka Umeboshi bio.

A po przepisy na rozgrzewające potrawy i dania  zapraszamy na nasz blog.