Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie dla zdrowia i urody. Nie da się zachować promienistej i gładkiej skóry, jeśli nie dostarczymy jej wszystkich potrzebnych składników. Co jeść, żeby mieć piękną cerę? Oto produkty i składniki, których nie powinno zabraknąć w diecie.
Witamina A – jest antyoksydantem, opóźnia procesy starzenia się skóry (ryby morskie, żółtko jaj, masło, oleje roślinne, szpinak, sałata, jarmuż, dynia, groszek zielony, szczaw, marchew).
Witamina E – odpowiada za gojenie się ran, zmniejsza rogowacenie i ujędrnia skórę (oleje roślinne, jajka, kasza jęczmienna i gryczana, zboża, orzechy, szparagi, kapusta czerwona i włoska, jarmuż, groszek zielony, brukselka, fasola biała, płatki owsiane, kiełki i soja).
Witamina B2 – odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych (wątróbka cielęca, mleko, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy, szpinak, jajka, marchew, ser żółty, makrela).
Witamina C – jest niezbędna do produkcji kolagenu i ma właściwości antyutleniające (owoce cytrusowe, truskawki, maliny, rabarbar, agrest, porzeczki, bób, kalafior, cebula, ziemniaki, pomidory, kiwi, kapusta, brokuły, brukselka).
Kwasy tłuszczowe OMEGA 3 – odpowiadają za dobre nawilżenie skóry i ograniczają negatywny wpływ toksyn (tłuste ryby morskie, oleje roślinne – najwięcej w oleju lnianym, orzechy, pestki dyni, migdały).
Kosmetyki to nie wszystko – zadbaj więc także o odpowiednia dietę dla swojej cery.
Ważne!!!
Zwróć uwagę na pochodzenie produktów, jakie stosujesz w diecie. Najwięcej witamin i minerałów, oraz najmniej szkodliwych substancji zawierają produkty z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Polecamy: