Nie wymagają żmudnej obróbki, kryją w sobie dużą ilość składników mineralnych oraz witamin a na dodatek, nie ma żadnych utrudnień, aby włączyć je do swojego codziennego menu. Oto one – nasiona, które warto włączyć do swojej diety:
· Słonecznik – to nie tylko smaczna przekąska. Te nasiona to bogactwo białka, żelaza, kwasu foliowego, błonnika, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy, magnezu, selenu i kwasu foliowego. Dodatkowo nasiona te są też źródłem kwasów wielonienasyconych chroniących nas przed chorobami układu krążenia oraz wspomagających trawienie.
· Siemię lniane – czyli nasiona lnu. Nasiona te są przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, dodatkowo jest bogate w lignany, czyli przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na raka, a także wpływające zbawiennie na układ nerwowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika siemię działa też dobroczynnie na nasz układ pokarmowy, regulując jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto to cenne źródło witaminy E, cynku, magnezu i żelaza.
· Sezam - poza solidną dawką magnezu, wapnia oraz witamin A, E i tych z grupy B, nasiona sezamu zawierają także unikatowe składniki – sezamol i sezamolinę, czyli naturalne przeciwutleniacze. Sezam wpływa korzystnie na pracę wątroby, jelit oraz nerek, a także reguluje miesiączkę oraz produkcję mleka u matek karmiących. Nasiona sezamu są też bogate w lecytynę odpowiadającą za sprawne funkcjonowanie mózgu. Sezam jest też znany ze swych właściwości antyalergicznych.
Polecamy:
A najciekwsze przepisy z wykorzystaniem zdrowych ziaren znajdziesz na naszym blogu:
Chrupiące krakersy z sezamem i słonecznikiem