Jest jeszcze mało znana i niedoceniana a polecana przez smakoszy, lekarzy i dietetyków na całym świecie. Ziarno komosy oprócz swoich walorów smakowych wykazuje także wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych. Ma także właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.
Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące, w związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – w związku z tym quinoa może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i znaleźć się w diecie wegetarian, a także osób, które ze względów zdrowotnych muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe mięsa.
Potencjalne działania zdrowotne quinoa:
- może zapobiegać nowotworom,
- zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę,
- mogą ja spożywać chorzy na celiakię,
- jest wskazana przy cukrzycy ze względu na niski indeks glikemiczny.
Wypróbuj quinoa i stwórz pyszny obiad, smakowity deser lub zapiekankę z komosą i podziel się odkryciem z bliskimi.
Polecamy:
Bionica - Quinoa ziarno bio 200g