Koncentracja boru oraz potas, witamina K i miedź działające w synergii w suszonych śliwkach, zapobiegają oseoporozie
Badania kliniczne przeprowadzone na Florida State University (FSU), które zostały opublikowane przez Aging Research Review sugerują, że suszone śliwki mogą odwrócić osteoporozę u kobiet po menopauzie. Poproszono kobiety objęte badaniami, aby jadły 100 gram tych owoców dziennie przez okres trzech miesięcy. Okazało się, że po tym okresie stan ich biomarkerów, które mierzą tempo tworzenia się kości, polepszył się w porównaniu z grupą kontrolną, która spożywała w tym czasie 75 gram suszonych jabłek.
W innych badaniach przeprowadzonych na San Francisco Veterans Administration Medical Center, dr Bernarda Hallorana odkrył, że dieta, do której włączono sproszkowaną śliwkę suszoną, spowodowała odbudowę kości u myszy (odpowiednik ludzi w średnim wieku i okresie postmenopauzalnym) w okresie ich normalnego starzenia się.1
Suszone śliwki zawierają wysoką koncentrację boru, a także miedź, witaminę K oraz potas, które, prawdopodobnie działając w synergii, mogą przyczynić się do zdrowia kości.
100 gram suszonych śliwek zapewnia dziennie zapotrzebowanie na bor.
1 Halloran BP, Wronski TJ, VonHerzen DC, Chu V, Xia X, Pingel JE, Williams AA, Smith BJ. Dietary dried plum increases bone mass in adult and aged male mice. J Nutr (2010) 140: 1781-87.
Na podstawie: