Nie każdy jeszcze wie o tym, że w większości kupowanych produktów spożywczych jest zawarty ten tajemniczy składnik. Występuje on niemal wszędzie: w jogurtach, keczupie, sokach owocowych, batonikach, płatkach śniadaniowych, a nawet w wędlinach. Środek ten początkowo otrzymywany ze skrobi ziemniaczanej, obecnie niemal zupełnie wytwarzany jest z kukurydzy, która bardzo często pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie. W latach 60-tych, z powodu zwiększenia zachorowań na otyłość wśród młodych ludzi stał się on „panaceum” – wypierając z przemysłu przetwórczego biały cukier. Oczywiście dla producentów atutem stał się czynnik ekonomiczny - syrop glukozowo-fruktozowy jest o wiele tańszy do wyprodukowania niż cukier z buraka cukrowego, a dodatkowo dzięki swojej płynnej postaci, można go było stosować bez konieczności uprzedniego rozpuszczania. Grając na nieświadomości konsumenckiej, HFSC zaczęto stosować także w produktach oznaczanych jako „fit”, „naturalny” a nawet w żywności przeznaczonej dla dzieci. W tej chwili syrop glukozowo-fruktozowy najczęściej możemy spotkać w:
- mleku zagęszczonym, napojach mlecznych, lodach;
- napojach owocowych, nektarach;
- napojach energetyzujących i izotonicznych;
- konserwach rybnych i sałatkach;
- jogurtach, dżemach, serkach homogenizowanych;
- wędlinach;
- keczupie, musztardzie i frytkach;
- płatkach śniadaniowych, batonikach;
- napojach gazowanych, mrożonej herbacie, likierach i tonikach;
- piernikach, ciastach;
Niestety, poza pożądanymi właściwościami chemicznymi, syrop posiada jeszcze listę cech, które bardzo negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Wszystko rozgrywa się w naszej wątrobie, która może sobie nie poradzić z nadmierną ilością fruktozy. Fruktoza przyczynia się do mniejszej niż w przypadku glukozy "odpowiedzi glikemicznej" organizmu na podanie cukru, w tym mniejszej produkcji insuliny i leptyny. Mówiąc w skrócie, może to prowadzić do powstania insulinooporności, nadwagi i otyłości, a w dalszej perspektywie także cukrzycy typu 2.
Co jeszcze nam grozi przez nadmierne spożywanie syropu glukozowo-fruktozowego:
- nadwaga i otyłość, zwłaszcza w okolicy brzusznej - spożywanie fruktozy w nadmiernych ilościach „przestawia” metabolizm, powodując, że posiłek z dawką owej substancji odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej
- cukrzyca typu 2 – HFCS przyczynia się do zwiększonego apetytu, powoduje wahania poziomu insuliny i glukozy, hamuje odczuwanie uczucia sytości, co prowadzi do insulinoodporności i w konsekwencji do rozwoju cukrzycy
- podwyższone ciśnienie krwi
- zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia
- obniżenie poziomu dobrego cholesterolu i podwyższenie poziomy trójglicerydów
- zaburzenia w gospodarce lipidowej
- obniża działanie systemu immunologicznego
- występowanie zespołu jelita drażliwego
- zmniejszony metabolizm miedzi
Idąc do sklepu i wkładając do koszyka jakiekolwiek produkty spożywcze, zwróć uwagę na ich skład – czytaj etykiety! Unikaj produktów z zawartością syropu glukozowo-fruktozowego -to podstawa zdrowego żywienia. Jeśli to możliwe, po prostu nauczmy się żyć bez cukru lub ograniczmy jego spożycie do minimum. Może warto zacząć od porannej herbaty czy kawy?
Polecamy: