Trudno przecenić właściwości zielonej herbaty Terrasana, która nie tylko obniża ciśnienie krwi, wzmacnia dziąsła, zawiera witaminy, aminokwasy oraz sole mineralne, ale także działa profilaktycznie w leczeniu cukrzycy i zapobiega zawałom serca. Należy oczywiście dodać, że charakteryzuje się subtelnym smakiem, a krótko parzona ma właściwości pobudzające.
Na całym świecie wytwarza się setki różnych gatunków herbat, wszystkie z liści tej samej rośliny - Camellia Sinensis (kamelia chińskiej), czyli po prostu z krzewu herbacianego. Camelia Sinensis to roślina, która zawiera dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E. Czarna czerwona, żółta, zielona i biała - wszystkie wbrew obiegowym opiniom pochodzą z tej samej rośliny. Bogactwa oryginalnych i niepowtarzalnych smaków i aromatów wynikają głównie z odmiennej obróbki. Czarna powstaje w wyniku pełnej fermentacji liści krzewów herbacianych, stąd jej intensywny aromat, smak i ciemna barwa. Czerwona i żółta są półfermentowane. W zielonej i białej liście się tylko suszy.
W celu otrzymania zielonej herbaty, podczas produkcji świeżo zebrane liście pozostawia się do przeschnięcia i poddaje obróbce cieplnej, co powstrzymuje fermentację. Dlatego nazywamy ją niefermentowaną, nie przechodzi ona procesu utleniania. Dzięki zastosowaniu takiej obróbki, liście zachowują zielony kolor. Zachowują też prawie wszystkie właściwości lecznicze świeżych liści herbacianych, aromat jest najbardziej zbliżony do naturalnego. Posiadają także dużo większą zawartość witaminy C niż inne rodzaje herbat.
W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Jednym z nielicznych producentów ekologicznej herbaty w całej Japonii jest rodzina Nagata. Ród Nagata uprawia herbatę na oddalonej od świata, położonej na szczycie góry plantacji. Wytwarza swe wyjątkowe herbaty bez użycia nawozów zwierzęcych i chemicznych, herbicydów czy pestycydów. W celu odnowienia uprawnej wartwy gleby rodzina Nagata stosuje jedynie bogaty w składniki odżywcze, pełnowartościowy kompost roślinny. Zachwaszczenie kontrolowane jest dzięki zastosowaniu naturalnego środowiska roślinno-zwierzęcego, co pomaga zminimalizować szkody powodowane przez owady i choroby.
Wartości zdrowotne zielonej herbaty:
- zielona herbata zawiera olejki eteryczne, aminokwasy, witaminy C, E,K a także sole mineralne,
- chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, reguluje ciśnienie krwi, działa przeciwko kamieniom na wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, łagodzi w znaczny sposób dolegliwości związane z reumatyzmem i chroni organizm przed jego wystąpieniem, działa pobudzająco i odprężająco,
- dzięki zawartości katechiny obniża poziom cholesterolu całkowitego, wpływając jednocześnie na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych,
- hamuje predyspozycje do koagulacji (zlepiania) płytek krwi, chroni przed zawałem i udarem mózgu, jej przeciwkrzepliwą skuteczność przypisuje się epigallocatechinie,
- dzięki taninom charakteryzującym się działaniem przeciw bakteryjnym, zielona herbata jest dobrym środkiem w chorobach o podłożu zapalnym (grzyby, biegunki, stany zapalne śluzówki jamy ustnej).
Zapraszamy do wypróbowania