Żywność bogata w potas, do której zaliczają się m. in. suszone morele i figi, a także pestki dyni, obiniża ciśnienie krwi.
Pisaliśmy już wcześniej o tym, że rodzynki, a w tym sułtanki obniżają ciśnienie krwi.
Pojawia się coraz więcej badań, które donoszą, że dieta wegetariańska bogata w potas ma znaczący wpływ na nasze zdrowie.
Badania przeprowadzone prawie 20 lat temu i opublikowane w Circulation, w których wzięło udział prawie 30 tys. mężczyzn, dowodzą, że u tych, którzy spożywali mniej niż 2,4 g potasu dziennie o 50 % wzrastało ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi w porównaniu z tymi, którzy spożywali co najmniej 3,6 g potasu dziennie.
Inne badania przeprowadzone w 2009 r. i opublikowane w Archives of Internal Medicine dowodzą, że spożycie potasu przy jednoczesnym obniżeniu sodu jest skuteczne w zwalczaniu nadciśnienia. Badania objęły 3 tys. ochotników, którzy odpowiedzieli na kwestionariusz i oddali próbki moczu do analizy.
U badanych, którzy mieli najwyższy poziom sodu i najniższy potasu, o 50% wzrastało ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi w porównaniu z tymi, którzy mieli najniższy poziom sodu, najwyższy zaś potasu.
Przypominamy, że potas jest minerałem równoważącym działanie sodu. Kiedy występują w równowadze wówczas stabilizują zarówno ilość wody w ciele jak i równowagę kwasowo-zasadową.
Nadmiar sodu "zawdzięczamy" diecie bogatej w rafinowaną sól przemysłową (chlorek sodu) jak i wysoko przetworzoną żywność.
Bogate źródło potasu to m. in. warzywa, zboża, produkty sojowe, strączkowe, owoce suszone i orzechy: