Właściwościami truskawek zachwyca się nie tylko zachodnia nauka. Także tradycyjna medycyna chińska (TCM) docenia zalety truskawek. Warto im się przyjrzeć, by zrozumieć dlaczego truskawki są dla nas tak ważne upalnym latem, a spożywanie ich zimą to nieporozumienie.
Wg TCM truskawki mają naturę chłodną, kwaśną i dzięki temu działają nawilżająco, przytrzymując płyny w organizmie.
Truskawki:
1) mogą eliminować „pusty Wiatr”
2) gaszą pragnienie
3) eliminują gorąco
4) usuwają toksyny
5) nawilżają jelita i gardło
Po truskawki powinny zatem sięgać osoby, które cierpią na suchy kaszel, a także mające problem ze suchym stolcem.
Truskawki także nawilżają mięśnie i tkanki – zarówno od wewnątrz jak i od zewnątrz. Dlatego nic tak nie poprawia skóry jak maseczka ze świeżo pogniecionych truskawek, pod warunkiem, że truskawki są ekologiczne oraz, że nie mamy na nie uczulenia (choć uczulenie na truskawki często spowodowane jest chemią stosowaną do ich spryskiwania).
Częste spożycie truskawek może również eliminować pigmenty na twarzy.
Oprócz TCM zalety truskawek dostrzega również zachodnia medycyna. Truskawki dzięki obecności przeciwutleniaczy (flawonoidów), chronią organizm przed szybkim starzeniem się i degeneracją funkcji poznawczych, zmniejszają ryzyko zawału u kobiet i wzmacniaja czerwone krwinki.
Mimo, że sezon na truskawki trwa, dbajmy o ich jakość, a nie ilość i sięgajmy po truskawki ekologiczne. Owady o wiele chętniej zapylają truskawki ekologiczne więc coś jest na rzeczy.